Берлин през май – част 3 (Сан Суси)

 

Потсдам, Сан Суси

 

На двореца “Сан Суси” трябва да се отдели един ден. Стига се с влак или с S-bahn, но с влака е значително по-бързо. После в Потсдам веднага се прекачвате на автобус и съвсем скоро сте там.

“Sans souci” e дворецът на безгрижието. Строен по заповед на Фридрих II, целта му е била отдих от задълженията, от съпругата на краля и отдаване на винопиене, нищоправене, разходки из безкрайните му градини и културни мероприятия. Бил е дом за Волтер, който в продължение на 3 години е съветвал Фридрих. Макар и външно да не впечатлява с размерите си, дворецът е строен по подобие на “Версай” и без съмнение ще ви смае със своята пищност. Иначе на вид наподобява лозарско имение, каквато е била и мечтата на краля. В отделна постройка се намира Мраморната галерия, която помещава огромно количество картини – Фридрих е бил известен меценат на родното изкуство. Вероятно могат да се прекарат не само часове, но цели дни в разглеждане на забележителните произведения.

От всичко най-впечатляващ е Новият палат, който е строен 150 години по-късно в точно срещуположния край на парка. Виненочервен на цвят, с над 300 статуи по покривите, дворецът е величествен отвън, но още повече отвътре. Най-впечатляваща е Залата с мидите, където всеки сантиметър стена и таван е покрит с фигури от ръчно поставени миди, камъчета, седефи и полускъпоценни камъни. Човек остава безмълвен.

Съвет: Тъй като паркът е огромен, не тръгвайте като нас без храна и вода, защото влезете ли, ще откриете такива само на едно място и то е в края на разходката.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Мъхчета
%d bloggers like this: