Берлин през май – част 1

Берлин е гостоприемен – посреща те, поглъща те, прави те част от себе си почти веднага. Само след ден вече се чувстваш почти местен и не се губиш дори с грешни напътствия (изпитано!). Има хиляди табели, транспортът е редовен, с удобни връзки за прекачване и стига навсякъде.

Берлин е пълнокръвен град, който се използва от жителите си много активно. Всяка полянка е заета от разпускащи хора – на групи, сами, с приятели, със семейството – дори в работни дни. Берлин е метрото с жълтите купета, в което масово се пие бира, просяци спят по седалките, качват се млади музиканти, свирещи духова музика, семейства с по три деца и колела, кучета и всякакви домашни любимци!

Берлин са хората, на които не им пука какъв си, стига да не им пречиш – те са отзивчиви и любезни, далеч от известната северняшка студенина. Много от тях изобщо не са немци. Берлин са гейовете, шарените транс хора, пънкарите, хипитата, метълите, които заедно пият бира в парка, туристите, костюмарите, бежанците.

Берлин са турските квартали с дюнери, кебапи и типичната ориенталска закуска на всеки ъгъл. Берлин са внушителните исторически сгради, модерната изчистена архитектура в скандинавски стил и дворците в пищно рококо, от които краката ти омаляват, а веждите добиват постоянно повдигнат вид. Берлин са и празните бутилки от бира навсякъде по улиците, които бедняците събират.

Берлин са ужасните къривурстове (голямо “Не!”), вкусните десерти, фермерските пазари, раклети с кезе, в компанията на розе. Берлин са ресторантите с маси на тротоара и без собствени тоалетни, вълшебно вкусната бира, сладоледът с портокал и босилек, бургерите и славното тирамису (което не успяхме да опитаме).

Берлин са детските площадки без крещящи цветове и с естествена настилка, разходките с лодка по реката, четящите книга на брега ѝ. Берлин е музика по улиците с музиканти, сменящи се през 30 минути. Артистичните безистени, интересните вътрешни дворове, в които цари санаториумна тишина само на метри от забързания булевард. Берлин са гигантските паркове, хората на колела, залезите на Райхстага и Бранденбургската врата.

Графитите, графитите са Берлин!

Берлин е история, сред която се разхождаш. Мемориал, който те кара да се загубиш, да се замислиш, да ти се плаче. Берлин са младите (и не само), които си правят селфита и децата, които играят върху мемориала, защото животът си върви. Берлин е приемане, прегръщане на историята, вплитането ѝ в града така, както девойка би вплела червена панделка в плитката си. Берлин помни, но не спира да диша.

Берлин е удивително интересен! В Берлин винаги нещо се случва, винаги има какво да видиш, къде да идеш, с кого да се срещнеш. О, колко ужасно подценихме Берлин!

Берлин през май е <3.

Май <3 Берлин.

 

Галерия “Ийст сайд”: 

 

 

 

Мост “Обербаум”:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В метрото:

 

Winterfeldplatz:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Александерплац: 

 

 

 

 

 

 

Чекпойнт “Чарли”:

 

 

Бранденбургската врата: 

 

 

 

Райхстаг:

 

 

 

 

 

 

 

 

Мемориал на жертвите на Холокоста:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Мъхчета
%d bloggers like this: